Η συγγραφή αναρριχητικών οδηγών είναι ανταγωνιστική. Ιδανικά αυτό θα έπρεπε να κάνει την κάθε έκδοση ενός οδηγού ανώτερη από την προηγούμενη, δημιουργώντας έτσι όλο και καλύτερους οδηγούς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ήταν όλο και χρησιμότεροι τόσο για τους αναρριχητές που τους χρησιμοποιούν όσο και για τις τοπικές κοινωνίες τις οποίες ωφελούν. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η συντριπτική πλειονότητα των αναρριχητών είναι αλλοδαποί και ένας οδηγός τους βοηθά να γνωρίσουν όχι μόνο τα βράχια αλλά και την ίδια τη χώρα, τους κατοίκους και τον τρόπο ζωής.
Όταν ανακοινώσαμε την έκδοση του νέου μας οδηγού «Leonidio & Kyparissi» την περασμένη εβδομάδα, ιδιώτες από την ομάδα που έχει δημιουργήσει τις δύο προηγούμενες εκδόσεις αναρριχητικού οδηγού για το Λεωνίδιο θα μπορούσαν να έχουν αντιδράσει με διάφορους εποικοδομητικούς τρόπους. Όμως η αντίδραση που επέλεξαν ήταν το μίσος, ο εκφοβισμός, οι απειλές, η συκοφαντία και η ξεδιάντροπη “δολοφονία χαρακτήρα”. Γι αυτά τα άτομα, το θέμα δεν ήταν ποτέ η ποιότητα του οδηγού μας. Αμέσως μόλις ανακοινώσαμε την έκδοση και πριν καν τυπωθεί ο οδηγός μας, άρχισαν στοχευμένες προσωπικές επιθέσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στο να πλήξουν την επαγγελματική και προσωπική ακεραιότητα του κύριου συγγραφέα, Άρη Θεοδωρόπουλου.
Παρακάτω, ένα μικρό ιστορικό και κάποια αδιαμφισβήτητα γεγονότα.
Ποιος είναι ο Άρης Θεοδωρόπουλος;
Ο Άρης είναι Έλληνας οδηγός βουνού, εκπαιδευτής ορειβασίας και αναρρίχησης, διανοίκτης αναρριχητικών διαδρομών και συγγραφέας αναρριχητικών οδηγών και εγχειριδίων ορειβασίας και αναρρίχησης. Έχει 40 χρόνια δράσης στα Ελληνικά βουνά και θεωρείται ευρέως ότι έχει συμβάλει στην άνοδο της αναρρίχησης στην Ελλάδα, έχει μυήσει στο άθλημα χιλιάδες νέους αναρριχητές και βοηθήσει σημαντικά ώστε να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιος αναρριχητικός προορισμός. Όλα αυτά έχουν τα έχει κάνει δημοσίως, κοινοποιώντας τις δραστηριότητές του μοιράζοντας απλόχερα τις γνώσεις του, είτε online, είτε μέσω του περιοδικού “Κορφές”, είτε ιδιαιτέρως σε επισκέπτες-αναρριχητές που επικοινωνούν μαζί του για πληροφορίες. Ο Άρης έχει αφιερώσει ολόκληρη την ζωή του στην Ελληνική αναρρίχηση. Είναι πιο γνωστός, ίσως, για τη συμβολή του στην εδραίωση της Καλύμνου ως πρότυπου αναρριχητικού προορισμού. Μέσω των οδηγών του και της ενεργού συμμετοχής του από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο Άρης εργάστηκε για να κάνει την Ελλάδα, συνολικά, προσβάσιμη στους αναρριχητές.
Το Λεωνίδιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως προορισμός αναρρίχησης στον οδηγό του 2014 «Greece Sport Climbing: The Best Of». Η δεύτερη έκδοση του “Greece” (2017) περιελάμβανε και πάλι τα περισσότερα πεδία του Λεωνιδίου. Η πρώτη αναρριχητική διαδρομή που ανοίχτηκε στο Λεωνίδιο, το «Πιλιέ της Φωτιάς», ανοίχτηκε από τον Άρη το 1987, σε ηλικία 23 ετών. Το Σεπτέμβριο του 1987, σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί περισσότερο η αναρρίχηση στην περιοχή (όταν η αναρρίχηση στην Ελλάδα ήταν ακόμη σχεδόν άγνωστη), ο Άρης διοργάνωσε μια αναρριχητική συνάντηση στο Λεωνίδιο. Αυτή η πρώιμη προσπάθεια δεν ευοδώθηκε και η αναρρίχηση στο Λεωνίδιο μπήκε σε χειμερία νάρκη για περίπου είκοσι χρόνια.
Το 2012, λίγα χρόνια αφότου ανοίχτηκαν οι πρώτες αθλητικές διαδρομές στο πεδίο Έλωνα από Έλληνες αναρριχητές, ο Άρης ξεκίνησε να συμμετέχει και πάλι ενεργά στο Λεωνίδιο. Σε ανοιχτή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, του ανατέθηκε να βοηθήσει στην βιώσιμη ανάπτυξη της αναρρίχησης στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, έφερε τους αδερφούς Remy στο Λεωνίδιο το 2013, κάτι που βοήθησε να τεθούν τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος.
Ποιοι είναι οι αδελφοί Remy;
Είναι αναρριχητές και διανοίκτες από την Ελβετία με ακόμη μεγαλύτερο ιστορικό από τον Άρη (50 χρόνια εμπειρίας στο άνοιγμα διαδρομών σε όλο τον κόσμο). Στην Ελλάδα, οι Remy τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν ανοίξει εξαιρετικές διαδρομές και ολόκληρα πεδία, όχι μόνο στην Κάλυμνο και το Λεωνίδιο, αλλά και στο Κυπαρίσσι, το Ναύπλιο, το Ζόμπολο, τη Βαράσοβα και την Ικαρία. Οι διαδρομές τους, πέρα από ποιότητα, έχουν και κάτι που συχνά υποτιμάται: είναι δημοφιλείς με την κυριολεκτική έννοια, δηλαδή έχουν ανοιχτεί για τον κοινό άνθρωπο, τον μέσο αναρριχητή. Έτσι, οι διαδρομές των Remy απευθύνονται στη συντριπτική πλειονότητα των αναρριχητών, την κρίσιμη μάζα των αναρριχητών που σκαρφαλώνει μεσαίες και χαμηλές βαθμολογίες. Η αναρρίχηση, πέρα από το αγαπημένο μας άθλημα, μπορεί παράλληλα να προσφέρει σημαντική οικονομική ενίσχυση και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σε μικρές κοινότητες χάρη σε αυτή τη σιωπηλή πλειοψηφία, που αποτελεί ωστόσο τη μεγάλη μάζα των αναρριχητών: νέοι, ηλικιωμένοι, οικογένειες, αρχάριοι αναρριχητές και όλοι οι ενδιάμεσοι, προσφέρουν τεράστια στήριξη στις τοπικές κοινότητες.
Όντας οι πρώτοι που άνοιξαν διαδρομές στις εύκολες και μεσαίες βαθμολογίες (καθώς και μερικές εξαιρετικές σκληρότερες διαδρομές αλλά και διαδρομές πολλαπλών σχοινιών) με πυκνή ασφάλιση, οι αδερφοί Remy έχουν θέσει τις βάσεις για την καθιέρωση του Λεωνιδίου ως προορισμού για όλους τους αναρριχητές, όχι μόνο τους σκληροπυρηνικούς. Και οι διαδρομές τους στο Λεωνίδιο ξεπερνούν τις 500.
Ποιος έχει ανοίξει τι στο Λεωνίδιο;
Ακολουθεί μια ανάλυση για το ποιος έχει ανοίξει τι στο Λεωνίδιο:
1. Αδελφοί Remy: Περίπου 550 διαδρομές.
2. ΑΟΣ: Περίπου 320 διαδρομές (στα πλαίσια προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, μεταξύ του Δήμου, του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα και του Αθηναϊκού Ορειβατικού Συλλόγου).
3. Επισκέπτες αναρριχητές: Περισσότερες από 500 διαδρομές. Μεταξύ αυτών κάποιοι διάσημοι αναρριχητές, όπως η Angela Eiter και ο Bernie Ruech (πεδίο Nifada) ή ο James Pearson και η Caroline Ciavaldini (πεδίο La Maison des Chèvres), αλλά και ο δικός μας Γιάννης Τορέλι (διαδρομές στο Saint Nicholas Sintza, Élona ).
4. Μέλη του Συνεταιρισμού: Περίπου 420 διαδρομές.
Οι τρεις πρώτες ομάδες διάνοιξης αντιστοιχούν σχεδόν σε 1500 διαδρομές, και δείχνουν σαφώς τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει ο δήμος της Νότιας Κυνουρίας στην ανάπτυξη της αναρρίχησης στην περιοχή, καθώς έχει διευκολύνει τη δημιουργία των περισσότερων από αυτές τις διαδρομές.
Η παραπάνω λίστα δεν περιλαμβάνει 300 διαδρομές στο Κυπαρίσσι από τον Άρη και την ομάδα του, ούτε 100 διαδρομές που ανοίχτηκαν το 2020 στην ευρύτερη περιοχή του Λεωνιδίου επίσης από τον Άρη και την ομάδα του (Geraki Wave, Arcadia, Άγιος Ανδρέας).
Εν τω μεταξύ, κάποιοι βροντοφωνάζουν και επαίρονται πως είναι η απόλυτη Αναρριχητική Αρχή στο Λεωνίδιο και η μόνη που έχει «επενδύσει αμέτρητες ώρες στον εξοπλισμό διαδρομών, τον καθαρισμό και βελτίωση διαδρομών και μονοπατιών, καθώς και την επικοινωνία με επισκέπτες αναρριχητές και ντόπιους για την ανάπτυξη αναρρίχησης στο Λεωνίδιο”. Οι ισχυρισμοί τους είναι υπερβολικοί, ανακριβείς και παραπλανητικοί. Δεν διστάζουν να πιστωθούν για ό,τι θετικό έχει γίνει στο Λεωνίδιο, ενώ προσπαθούν ξεδιάντροπα να βλάψουν και να χτυπήσουν όλους τους άλλους που δεν συμφωνούν μαζί τους, συμπεριλαμβανομένων και ημών. Αποκαλούν όλους τους υπόλοιπους ψεύτες, κλέφτες, απατεώνες και ανθρώπους που «τυφλώνονται από το χρήμα του αναρριχητικού τουρισμού» και που παίρνουν «όλα το δημόσιο χρήμα για βύσματα».
Χρήμα του αναρριχητικού τουρισμού? Δημόσιο χρήμα; Ας τα δούμε λίγο.
Τι είναι ο τοπικός συνεταιρισμός;
Ο συνεταιρισμός είναι μια μικρή ομάδα κυρίως αναρριχητών. Ελάχιστοι είναι ντόπιοι. Οι υπόλοιποι είναι κυρίως αναρριχητές από τη Γερμανία και την Αυστρία που ήρθαν στο Λεωνίδιο γύρω στο 2014/2015. Αυτά τα άτομα δημιούργησαν έναν αστικό συνεταιρισμό περιορισμένης ευθύνης το 2015, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε γενναιόδωρα (32.064,98 ευρώ) από κρατικούς πόρους, με άλλα λόγια, “δημόσιο χρήμα”. (Σύμφωνα με δημόσια αρχεία από το 2017 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.) Εκμεταλλεύονται τρεις επιχειρήσεις σχετικές με την αναρρίχηση: ένα καφέ / μπαρ που πουλά τρόφιμα και ποτά. Ένα κατάστημα που πουλάει είδη αναρρίχησης. Και δύο εκδόσεις ενός αναρριχητικού οδηγού που πωλείται τοπικά και διεθνώς. Η πρώτη έκδοση του οδηγού τους τους δημοσιεύθηκε το 2016, δηλαδή δύο χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του Λεωνιδίου στον οδηγό μας «Greece» και η δεύτερη έκδοση το 2018, στην οποία μάλιστα συμπεριέλαβαν το Κυπαρίσσι. (Στο Κυπαρίσσι είχαν σχεδόν μηδενική συμμετοχή. Η αναρρίχηση στο Κυπαρίσσι έχει δημιουργηθεί, προβληθεί και τεκμηριωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από εμάς στο Climb Greece, εκτός από έναν πολύ μικρό αριθμό πιο πρόσφατων πολύ δύσκολων διαδρομών στο πεδίο Μπαμπάλα, ένα εξαιρετικό πεδίο που δημιουργήθηκε επίσης μέσω του έργου μας Climb Kyparissi. Η αναρρίχηση στο Κυπαρίσσι χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τους ντόπιους και όχι από κονδύλια της ΕΕ, όπως αναφέρει παραπλανητικά ο οδηγός του συνεταιρισμού.)
Οι διαδρομές (κυρίως δύσκολες) που έχουν ανοίξει άτομα του συνεταιρισμού χρηματοδοτούνται από έσοδα από τις τρεις επιχειρήσεις τους, με άλλα λόγια, “χρήμα του αναρριχητικού τουρισμού”.
Τι γίνεται με τον δήμο;
Οι τοπικές αρχές, οι οποίες κατηγορούνται επίσης ως «ψεύτες» και «κλέφτες» που κάνουν «βρώμικες δουλειές», πήραν πρωτοβουλίες για τη σωστή βιώσιμη ανάπτυξη την αναρρίχηση από το 2012, ζητώντας από τους διανοίκτες διαδρομών να συμμορφωθούν με ορισμένα πρότυπα εξοπλισμού. Όταν από την αρχή κιόλας ήταν φανερό ότι ο αριθμός των διαδρομών στο Λεωνίδιο αυξανόταν χωρίς συντονισμό, ο δήμος παρενέβη για να εξασφαλίσει ότι οι διαδρομές θα ελέγχονται και θα πραγματοποιούνται αναγκαίες συντηρήσεις / διορθώσεις. Για παράδειγμα, κάποιες διαδρομές χρειάζονταν καλύτερο καθαρισμό από σαθρά, διόρθωση λαθών στην ασφάλιση (όπως στα τρία πρώτα βύσματα, όπου υπήρχε πιθανότητα σε περίπτωση πτώσης να σκάσει κανείς στο έδαφος), ή τοποθέτηση ρελέ με εγκεκριμένα υλικά και σε σωστά σημεία (υπήρχαν ρελέ ακόμα και πάνω σε σαθρά μπλοκ). Αυτή η παρέμβαση έλαβε τη μορφή επίσημης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Νότιας Κυνουρίας και του Άρη Θεοδωρόπουλου το 2016. Ως Έλληνας οδηγός βουνού με δεκαετίες εμπειρίας, ο Άρης ήταν πλήρως καταρτισμένος για να σχηματίσει και να συντονίσει μια ομάδα εργασίας αναρριχητών για έλεγχο, καθαρισμό και διορθώσεις σε ζητήματα ασφάλειας, καθώς και για τη προβολή και την επικοινωνία των αναρριχητικών εξελίξεων στην παγκόσμια κοινότητα μέσω φεστιβάλ και άλλων προωθητικών ενεργειών. Η συνεργασία μεταξύ του Δήμου και του Άρη συνεχίζεται, με τον καινούριο οδηγό να είναι η πιο πρόσφατη έκφρασή της.
Ποιες συντηρήσεις ή άλλες εργασίες στα πεδία έχουν γίνει μέχρι τώρα;
Από το 2016, συντήρηση έχει γίνει στα ακόλουθα πεδία: Élona, La Maison des Chèvres, Adrspach Wall, Liméri, HADA, Saint Nicholas Sintza, Twin Caves, Balcony, Panagia / Mad Wall, Mars, Órama, Skiadianiko, Pomegranate, Nifada, Montanejos Climbing Garden, Kamares, Miti, Theos, Hot Rock, Jupiter. Τα μονοπάτια πρόσβασης είτε έχουν δημιουργηθεί εκ νέου είτε βελτιώθηκαν και σηματοδοτήθηκαν για τα πεδία Theos (Love Ledge), Aresos και Pounta, El Perpati, Yellow Eyes, Theatro και Loupas. Σκαλοπάτια Via ferrata έχουν τοποθετηθεί στα H.A.D.A. και Órama, σταθερά σχοινιά στο Balcony, και ούτω καθεξής. Οι εργασίες συντήρησης στα βράχια έχουν πραγματοποιηθεί από τους Γιώργο Κοπαλίδη, Γιάννη Τορέλι, Simon Montmory, Michael Schreiber και Κώστα Γραφανάκη, σε συνεργασία με τον Άρη. (Ο Γιάννης Μεταξωτός έχει επίσης εθελοντικά συμμετάσχει στις εργασίες συντήρησης.) Οι εργασίες για τα μονοπάτια πρόσβασης έχουν γίνει από τους Γιάννη Μεταξωτό, Tiia Porri και Fred Leconte.
Άλλες ενέργειες: σεμινάριο διάσωσης και πρώτων βοηθειών
Το 2018/2019 πραγματοποιήθηκαν δύο σεμινάρια πρώτων βοηθειών για την εκπαίδευση του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του προσωπικού του Κέντρου Υγείας στο Λεωνίδιο. Αυτά τα σεμινάρια χρηματοδοτήθηκαν από το Δήμο και οργανώθηκαν σε συνεργασία με τον Άρη. Τα σεμινάρια ήταν ανοιχτά σε κάθε μέλος της κοινότητας που ήθελε να παρευρεθεί, συμπεριλαμβανομένων μελών του συνεταιρισμού, τα οποία προσκλήθηκαν (και κάποιοι παρακολούθησαν). Στο πρώτο μισό του 2020, ο Άρης μαζί με τον Claude Idoux οργάνωσαν τον εξοπλισμό για την Πυροσβεστική Υπηρεσία και εκπαίδευσαν τους πυροσβέστες στη διάσωση και μεταφορά τραυματισμένων αναρριχητών από τα βράχια.
Τι μας οδήγησε στη δημιουργία του οδηγού
Οι άνθρωποι του Δήμου είχαν εκφράσει την επιθυμία να έχουν έναν επίσημο, πλήρη οδηγό εδώ και χρόνια. Μιας και οι ίδιοι δεν είναι αναρριχητές, προσπάθησαν να προσεγγίσουν όλα αυτά τα χρόνια διάφορα άτομα που εμπλέκονται στην ανάπτυξη αναρρίχησης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των αναρριχητών που διαμένουν στο Λεωνίδιο και ημών.
Όπως προαναφέρθηκε, είχαμε ήδη παρουσιάσει το Λεωνίδιο και το Κυπαρίσσι και στις δύο εκδόσεις του οδηγού μας «Greece». Καθώς η αναρρίχηση στην περιοχή αναπτυσσόταν, τόσο μεγάλωνε και η σχέση μας με το Λεωνίδιο. Κάναμε φίλους που είτε ζουν στο Λεωνίδιο είτε περνούν μεγάλο τμήμα του χρόνου σκαρφαλώνοντας εκεί, και άρχισε να σχηματίζεται μια συμπαγής ομάδα εργασίας και η πιθανότητα – και ανάγκη – ενός ακόμα, βελτιωμένου οδηγού για την περιοχή έγινε ορατή. Ο Δήμος επέτεινε τη δέσμευσή του να δημιουργήσει έναν επίσημο οδηγό υψηλής ποιότητας που θα περιλαμβάνει όλα τα πεδία του Λεωνιδίου (αν και, προσωπικά, θα προτιμούσαμε να μην παρουσιάσουμε κάποιες νέες, ακάθαρτες ή κακοασφαλισμένες διαδρομές) και να αναδείξουμε την αναρρίχηση του Λεωνιδίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Αυτός ο οδηγός θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη και συντήρηση της αναρρίχησης, αφού ο Δήμος έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιήσει όλα τα κέρδη από τις πωλήσεις του οδηγού για εργασίες σχετικές με την αναρρίχηση.
Μπορεί να μην ανήκουμε επίσημα σε καμία ομάδα ή συλλογικότητα, αλλά η συνεργασία είναι στη βάση όλων των οδηγών μας. Αυτός ο οδηγός, ειδικότερα, βασίστηκε στη συνεργασία περισσότερο από οποιοδήποτε από τα προηγούμενα βιβλία μας. Η ομάδα μας αποτελείται από εξαιρετικά ταλαντούχους αναρριχητές με μεράκι και αφοσίωση που μας βοήθησαν με την επιτόπια έρευνα, τις περιγραφές διαδρομών και όλες τις πληροφορίες από πρώτο-χέρι που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός οδηγού ποιότητας. Έχουμε ονομάσει και ευχαριστήσει κάθε έναν από τους συνεργάτες μας στον οδηγό, κάτι το οποίο δυστυχώς έχει κάνει ορισμένους από αυτούς στόχους περαιτέρω εκφοβιστικών και βίαιων επιθέσεων.
Και τώρα?
Το Λεωνίδιο θα έχει δύο οδηγούς για να διαλέξουν οι αναρριχητές, επομένως όχι μία, αλλά δύο πηγές εσόδων που θα ευνοούν την τοπική αναρρίχηση. Εάν ο οδηγός μας εμπνέει νέους αναρριχητές να επισκεφθούν την περιοχή και να υποστηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις, ο συνεταιρισμός με τη σειρά του θα ωφελείται. Εάν τα μέλη του συνεταιρισμού ενδιαφέρονταν πραγματικά για την ευημερία του Λεωνιδίου, θα αναγνώριζαν ότι ο αναρριχητικός τουρισμός, αλλά και η πίεση που δημιουργεί ο ανταγωνισμός και στις τις δύο πλευρές να διατηρήσουν υψηλά πρότυπα και διαφάνεια, μόνο καλό μπορεί να κάνει στην περιοχή.
Από την πλευρά του, ο Δήμος ήδη σχεδιάζει ένα αρχείο στην ιστοσελίδα του στο οποίο θα καταγράφεται η χρήση των κερδών από την πώληση του οδηγού. Ο Δήμος θέλει τον αναρριχητικό τουρισμό με ανοιχτές αγκάλες: όπως στην Κάλυμνο, ο αναρριχητικός τουρισμός είναι αυτό που βοήθησε το Λεωνίδιο όχι απλώς να επιβιώσει, αλλά να ανθίσει, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που είναι γεμάτη βουνά και όπου ο τουρισμός είναι το 18% του ΑΕΠ, το να ελπίζει κανείς πως ο αναρριχητικός τουρισμός θα εξαφανιστεί δεν είναι παρά μια φαντασίωση. Είναι πολύ πιο ρεαλιστικό και θεμιτό να δουλέψουμε σκληρά για να προσελκύσουμε τον αναρριχητικό τουρισμό: μια από τις λιγότερο επεμβατικές, ηπιότερες μορφές τουρισμού.
Τέλος, ο Δήμος και όλοι όσοι εμπλεκόμαστε στη δημιουργία αυτού του οδηγού συμφωνούμε ότι η αναρρίχηση πρέπει να προσεγγίζεται με τον ίδιο τρόπο που εμείς οι Έλληνες προσεγγίζουμε όλα τα καλά πράγματα στη ζωή: με ευθύτητα, φιλοξενία και την επιθυμία να τα μοιραστούμε, όχι να τα κρατάμε μόνο για τον εαυτό μας και τους φίλους μας.
Πιστεύουμε βαθιά στη δουλειά μας και βασιζόμαστε στην ποιότητα του οδηγού μας για να μιλήσει από μόνη της. Δυστυχώς κάποιοι επέλεξαν να μιλήσουν με λόγια μίσους, να σπείρουν χολή και να χύσουν δηλητήριο, συκοφαντίες και απειλές online αλλά και αυτοπροσώπως σε οποιονδήποτε τους δίνει βήμα. Οι επιθέσεις τους κατά της επαγγελματικής και προσωπικής ακεραιότητας του Άρη και οι κατηγορίες τους εναντίον του και εναντίον των συνεργατών του αποτελούν λόγο προσφυγής στην Ελληνική δικαιοσύνη και δεν θα γίνονται πλέον ανεκτά.
Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και καλή χρονιά με υγεία.
Comments are closed